top of page

ΚΕΡΥΝΕΙΑ

ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ ΜΟΥ

ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ...

Το κύμα σε γλυκοφιλά

Κι η λεμονιά σε νανουρίζει

Ν’ ανοίξει η μνήμη την πληγή Κερύνεια μου...

Η Κερύνεια της Κύπρου είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο μέρος του νησιού, η οποία αρχίζει από το ακρωτήρι Κορμακίτη, συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς των βουνών της Κερύνειας (με τις γνωστές κορυφές Κόρνος, Κυπαρισσόβουνο, Άγιος Ιλαρίωνας, Βουφαβέντο, Πενταδάκτυλος), και τελειώνει στο μέσο περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, που είναι γνωστή και ως «Αχαιών Ακτή». Πολύ δικαιολογημένα, γιατί αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο ήρθαν και ίδρυσαν πόλεις πολλοί από την Αχαΐα της Πελοποννήσου.

Ένα καράβι εμπορικό, μόλις 15 μέτρων, κατασκευής του 389 π.Χ. επισκεπτόταν τακτικά το λιμάνι της Κερύνειας, μια και ήταν μέσα στη ρότα του, από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα παράλια της Συρίας και της Παλαιστίνης. Γύρω στο 288 π.Χ., το καράβι, μεταφέροντας 29 μυλόπετρες και 380 αμφορείς με φορτίο 10.000 αμύγδαλα και άλλα προϊόντα, με πλήρωμα 4 ατόμων, σάλπαρε από το λιμάνι της Κερύνειας για τον επόμενο προορισμό του. Κατά κακή του τύχη όμως, η θάλασσα τελικά το νίκησε και το βούλιαξε, τρία μόλις μίλια έξω από το λιμάνι.

Η κερυνειώτικη θάλασσα το κράτησε σφιχτά στην αγκαλιά της για περισσότερο από 2.000 χρόνια, μέχρι το 1965, που ο Κερυνιώτης Ανδρέας Καριόλου το ανακάλυψε απέναντι από την ακτή της Χρυσοκάβας. 3 χρόνια δούλευαν 54 αρχαιολόγοι, δύτες κ.ά. επιστήμονες, για να το ανελκύσουν, επανασυναρμολογήσουν και  τοποθετήσουν τελικά στο Κάστρο της Κερύνειας, ζωντανεύοντας την ιστορία του και ενώνοντας το σχοινί της ιστορίας των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Κύπρου του τότε, με το σήμερα.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Η τουρκική εισβολή όμως το σκλάβωσε, όπως σκλάβωσε τη μισή Κύπρο μας. Το πλοίο της Κερύνειας στέκει κάτω απ’ το αγέρωχο βλέμμα του Πενταδακτύλου, περήφανο και άσπιλο και περιμένει στην πανέμορφη πόλη του Κηφέα. Περιμένει πεισματικά να πλεύσει στα νερά του Καραβά και της Λαπήθου και να ελλιμενιστεί κοντά στο αδελφικό του πλοίο, Κερύνεια ΙΙ, υπενθυμίζοντάς μας την ελπίδα της επιστροφής.

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

bottom of page