top of page

Ο  ΤΕΥΚΡΟΣ  ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

«Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν οικείον Απόλλων» (= στην Κύπρο όπου με έταξε να κατοικώ ο Απόλλωνας). Με αυτούς τους στίχους από την «Ελένη» του Ευριπίδη δηλώνεται η απόφαση του Τεύκρου να έρθει στην Κύπρο, έπειτα από σχετικό χρησμό που έλαβε από το θεό Απόλλωνα.

Ο Τεύκρος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπήρξε γιος του βασιλιά της Σαλαμίνας (νησί Σαρωνικού) Τελαμώνα και της Ησιόνης, κόρης του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα. Υπήρξε ετεροθαλής αδελφός του Αίαντα. Ο παππούς του ήταν ο Αιακός, η γενιά του οποίου αναγόταν στο Δία. Συνεπώς ο Τεύκρος είχε θεϊκή καταγωγή. Υπήρξε ικανότατος τοξότης και έλαβε μέρος στον τρωικό πόλεμο με δώδεκα πλοία, ενώ ήταν ένας από τους Αχαιούς που μπήκαν στο Δούρειο ίππο. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ο Τεύκρος εγκατέλειψε την πατρίδα του, επειδή ο πατέρας του τον έδιωξε με κατάρες, γιατί έκρινε ότι δεν συμπαραστάθηκε αρκετά στον αδελφό του Αίαντα, που αυτοκτόνησε, επειδή οι Αχαιοί δεν είχαν δώσει σε αυτόν ως αριστείο τα όπλα του Αχιλλέα, αλλά δόθηκαν τιμητικά στον Οδυσσέα.

Η στάση αυτή του Τελαμώνα μπορεί να δικαιολογηθεί εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Αίαντας υπήρξε ο μεγαλύτερος υιός του και ο άμεσα διάδοχός του. Ο Τεύκρος τότε ζήτησε χρησμό από τον Απόλλωνα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ευριπίδη, του παράγγειλε να πάει να κατοικήσει στην Κύπρο και να κτίσει μια πόλη ομώνυμη της πατρίδας του. Έτσι ως ανάμνηση της πατρίδας του ίδρυσε τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Μάλιστα στο ταξίδι του προς την Κύπρο συνάντησε και την Ελένη, από την οποία έμαθε πως ο Πάρης, χωρίς να το ξέρει, πήρε μαζί του το είδωλο της, που έφτιαξε η θεά Ήρα, ενώ την πραγματική Ελένη μετέφερε ο Ερμής στην Αίγυπτο, στο παλάτι του βασιλιά Πρωτέα.

Μαζί με τον Τεύκρο θα έρθουν στο νησί και αρκετοί σύντροφοι του, στους οποίους μοίρασε γη και αποτέλεσαν τους πρώτους κατοίκους του οικισμού. Ο Τεύκρος παντρεύτηκε την Έννη και μαζί απέκτησαν ένα γιο τον Αία. Οι απόγονοι του οι Τευκρίδες παρέμειναν βασιλιάδες στην Κύπρο για 900 περίπου χρόνια.

bottom of page