top of page

ΚΥΠΡΟΣ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ  

 

 

 

 

 

 

 

1. ΜΟΡΦΟΥ: 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΡΦΟΥ, ΕΔΩ!

ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ, ΕΔΩ! 

Η όμορφη κωμόπολη της Μόρφου είναι κτισμένη στη δυτική κεντρική πεδιάδα της Κύπρου, κοντά στον ποταμό Σερράχη.

Για την προέλευση του ονόματος της Μόρφου υπάρχει η εκδοχή ότι σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη και ότι μία από τις ονομασίες με τις οποίες η θεά Αφροδίτη λατρευόταν στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο ήταν Μορφώ.  Με την ονομασία Μορφώ ελάτρευαν τη θεά Αφροδίτη κυρίως στη Λακωνία της Πελοποννήσου. Συνεπώς αυτή η εκδοχή συνδέει τη Μόρφου με τους Λάκωνες, οι οποίοι ενδεχομένως είχαν κατοικήσει στο δυτικό τμήμα της μεγάλης κεντρικής πεδιάδας του νησιού μας.

 

2. ΑΚΑΝΘΟΥΣ: 

ΔΗΜΟΣ ΑΚΑΝΘΟΥΣ ΕΔΩ!

πληροφορίες εδώ!

Η Ακανθού είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Πενταδακτύλου κι απέχει 5 περίπου χιλιόμετρα από της βόρειες ακτές της Κύπρου. 

Με το τοπίο και τον φυσικό κόσμο συνδέεται και η παράδοση σχετικά με την ονομασία του χωριού. Σύμφωνα με τον Σίμον Μενάρδο προήλθε από ποώδες φυτό «άκανθος» ή «αγκαθιά» που έδωσε κατάλυμα στην Ανθούσα. Συγκεκριμένα σε ένα συνοικισμό της Ακανθούς, τον «Κουφό» γινόταν ο γάμος της όμορφης Ανθούσας. Τα φώτα είδαν από μακριά Τούρκοι κουρσάροι που κατόπιν φιλοξενήθηκαν στο γαμήλιο τραπέζι. Όταν το γλέντι άναψε ένας Τούρκος άρχισε να τραγουδά στη γλώσσα του:

Ώσπου στέκει το φεγγάρι
Στέκει νύφη στο καμάρι
Κι όταν δύσει το φεγγάρι
Πάει νύφη στο καράβι.

Τα λόγια του παραπάνω τραγουδιού και τις κακές προθέσεις των Τούρκων μετέφερε ένας χωρικός στον γαμπρό, ο οποίος πήρε τη νύφη και πήγαν να κρυφτούν στους αγκαθότοπους. Έτσι από την αγκαθιά και την Ανθούσα προήλθε η λέξη Ακανθούσα και κατόπιν Ακανθού. Οι Τούρκοι όταν έμαθαν τί συνέβη λεηλάτησαν και έφυγαν. 

 

3. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΕΔΩ

Η Αμμόχωστος, είναι πόλη στην Κύπρο και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα. Αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια.

Σήμερα 40 χρόνια μετά την εισβολή, η πόλη άδεια, οι δρόμοι γεμάτοι με αγριόχορτα, θάμνους και δέντρα, ετοιμόρροπα σπίτια να χάσκουν παντού, αρουραίους, φίδια και αρπακτικά να κατοικούν στα ερειπωμένα σπίτια αντί οι νόμιμοι κάτοικοί της.

 

4. ΚΥΘΡΑΙΑΣ:

Δήμος Κυθραίας εδώ!

Η κωμόπολη της Κυθρέας βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια της Μεσαορίας, δώδεκα (12) χιλιόμετρα βορειοανατολικά της επαρχίας Λευκωσίας στην οποία ανήκει. Είναι κτισμένη στις νότιες υπώρειες του Πενταδακτύλου, με τα βόρεια σύνορα της να ταυτίζονται με τα σύνορα των επαρχιών Λευκωσίας και Κερύνειας. 

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα η Κυθρέα κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτοι οικιστές που την έκτισαν ήταν Θρακόφρυγες, οι οποίοι σίγουρα προσέδωσαν κάποιο όνομα στην πόλη, αλλά επειδή τότε δεν είχε εφευρεθεί το αλφάβητο, δεν είχαν τη δυνατότητα να το χαράξουν πάνω σε σκληρό υλικό (πέτρα, μάρμαρο) ούτως ώστε να σωθεί. Μετά το 1200 π.Χ. δηλαδή μετά το τέλος τον Τρωικού πολέμου πολλοί Έλληνες μετανάστες με αρχηγό το Χύτρο, εγγονό του Αθηναίου Ακάμαντος, ήρωα της ομώνυμης φυλής της Αττικής, εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο. H λέξη Κυθρέα προήλθε από το Χυτρέα, με εναλλαγή του ουρανικού χ στο ουρανικό κ και του οδοντικού τ στο οδοντικό θ, κι αυτό προήλθε από το Χυτρία (=πόλη του Χύτρου). 

Σήμερα η Κυθρέα στενάζει κάτω από τη μπότα του Αττίλα, όμως στην ψυχή του Κυθραιώτη άσβεστη είναι η ελπίδα της επιστροφής. 

 

5.  ΛΥΣΗΣ.

Δήμος Λύσης  εδώ!

Η Λύση  είναι κατεχόμενη κωμόπολη της Κύπρου και ανεξάρτητος δήμος στην Επαρχία Αμμόχωστου. Προσωρινή έδρα του δήμου είναι η Λάρνακα. Η Λύση βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαορίας και απέχει 32 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία , 20 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και 29 χιλιόμετρα από την Αμμόχωστο. Πριν την τούρκικη εισβολή του 1974 είχε 5.500 κατοίκους.

Ο Δήμος Λύσης ανήγειρε προσωρινά στο Καλό Χωριό τον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου.  Στη λεωφόρο Τιμάγια στη Λάρνακα έχουμε το Μνημείο Ηρώων της Λύσης, στον Κόρνο το ξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού.  Παράλληλα λειτουργεί προσωρινά στη Λάρνακα το Δημαρχείο της Λύσης. 

 

6.  ΚΑΡΑΒΑΣ.

Δήμος Καραβά εδώ!

Η ονομασία Καραβάς, αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας 16 ος – 19 ος αιώνας και κατά την παράδοση ονομάστηκε έτσι γιατί περιλάμβανε λιμάνι όπου κατασκευάζονταν καράβια. Κατ' άλλους γιατί σ' αυτόν ζούσε ένας πλοίαρχος με το όνομα Καρά-Αββάς από το όνομα του οποίου και ονομάστηκε Καραβάς.

Όταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης έφθασε στα παράλια της Κύπρου για να μαζέψει εμπορεύματα, τρόφιμα, και χρήματα που προσέφεραν οι Κύπριοι υπέρ του αγώνα κατά των Τούρκων, ελλιμενίστει στο μικρό λιμάνι Ασπρόβρυση της Λαπήθου και του Καραβά. Ο Κανάρης φιλοξενήθηκε στον Καραβά στο αρχοντικό του πρόκριτου του χωριού, Γεωργάτζη Πασπάλλα. Αφού οι κάτοικοι προσέφεραν ασμένως και χρήματα και ολόκληρα φορτία τροφίμων, ο Κανάρης έφυγε από τη Κύπρο παίρνοντας μαζί του και ένα μεγάλο αριθμό από τους κατοίκους του Καραβά. Αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τον Καραβά, ο Κανάρης τους πήρε στα Κύθηρα. Εκεί στο νέο τους νησί, έκτισαν ένα καινούριο χωριό και του έδωσαν το όνομα του παλαιού τους χωριού στη Κύπρο-Καραβάς.

Δυστυχώς η εισβολή των Τούρκων το 1974 ήρθε να διακόψει βίαια ιστορία χιλιάδων χρόνων και να διασκορπίσει τους 4,000 νομίμους κατοίκους της κωμόπολης σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και σε χώρες του εξωτερικού. Στον Καραβά υπήρχαν τρεις ενοριακές εκκλησίες και 14 παρεκκλήσια. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1843-1854), αφού βεβηλώθηκε, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, όπως και αυτός της Αγίας Ειρήνης (1804). Ο εντυπωσιακός ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας (1906-1917) έχει μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

 

7. ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ

Δήμος Λευκονοίκου εδώ!

Το Λευκόνοικο βρίσκεται στον ξακουστό κάμπο της Μεσαορίας, το σιτοβολώνα της Κύπρου. Τα χώματα του φτάνουν μέχρι τις παρυφές του Πενταδακτύλου, στα βόρεια, και φτάνουν μέχρι το κέντρο του κάμπου στο νότο. 

Από το Λευκόνοικο κατάγεται ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης. Έξω από την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ υπήρχε ο ανδριάντας του Βασίλη Μιχαηλίδη και πίσω από αυτή ήταν το πατρικό σπίτι του ποιητή. Γεννήθηκε το 1849 και πέθανε το 1912. Τα γράμματα του ήταν λίγα. Πολέμησε ως εθελοντής στον πόλεμο του 1875 για το γνωστό αγροτικό ζήτημα στην Ηπειροθεσσαλία. Με πηγαίο λαϊκό αίσθημα και με εκφραστικό όργανο τη κυπριακή διάλεκτο. διεισδύει στη ψυχή του Κύπριου και αποδίδει τα πατριωτικά αισθήματα, τον έρωτα, τη ζωή.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έχει μετατραπεί από τους Τούρκους σε αποθήκη.

Πριν την Τούρκικη εισβολή είχε 3000 περίπου κατοίκους και από εκεί περνούσε ο παλιός δρόμος Λευκωσίας - Αμμόχωστου. Η κωμόπολη είχε νοσοκομείο , δικαστήρια και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

8.  ΛΑΠΗΘΟΥ

Δήμος Λαπήθου εδώ!

Η Λάπηθος βρίσκεται δυτικά της Κερύνειας 14  χιλιόμετρα περίπου και είναι μια κωμόπολη που συνδυάζει θάλασσα και βουνό.  Κτισμένη στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου, κάτω από το ψηλότερο βουνό της οροσειράς, τον Κυπαρισσόβουνο, απλώνεται πανέμορφη μέσα στο πράσινο ως την ακρογιαλιά.

Η Λάπηθος είναι μια μεγάλη κωμόπολη που το 1974 είχε περίπου τέσσερις χιλιάδες κατοίκους.  Είχε έξι ενορίες που είχαν δική τους διοίκηση με πρόεδρο κοινότητας η κάθε μια και το κοινοτικό συμβούλιο, εκκλησιαστική αρχή με δικό της ιερέα που λειτουργούσε στη δική του ενορία ο καθένας.  

9.  ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Δήμος Κερύνειας εδώ!

Η Κερύνεια της Κύπρου είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο μέρος του νησιού, η οποία αρχίζει από το ακρωτήρι Κορμακίτη, συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς των βουνών της Κερύνειας (με τις γνωστές κορυφές Κόρνος, Κυπαρισσόβουνο, Άγιος Ιλαρίωνας, Βουφαβέντο, Πενταδάκτυλος), και τελειώνει στο μέσο περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, που είναι γνωστή και ως "Αχαιών Ακτή". Πολύ δικαιολογημένα, γιατί αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο ήρθαν και ίδρυσαν πόλεις πολλοί από την Αχαΐα της Πελοποννήσου.

Το όνομά της συνδέεται με τα Κερύνεια Όρη [τα σημερινά βουνά της Φτέρης] απ' όπου πηγάζει και ο Κερυνίτης ποταμός. Είναι αυτά τα όρη όπου, κατά τη μυθολογία, ζούσε και το Κερυνίτικο ελάφι, της θεάς Άρτεμης, που κυνήγησε ο Ηρακλής σε κάποιον από τους άθλους του.

Το κατεχόμενο μέρος του νησιού από το 1974 είναι κατ’ αναλογία το πιο στρατοκρατούμενο έδαφος σε ολόκληρη τη γη με 35 χιλιάδες τουρκικό στρατό, πλήρως εξοπλισμένο με τα τελειότερα σύγχρονα πολεμικά μέσα. Η πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία, είναι η μόνη μοιρασμένη πόλη στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

 

 

 

..."Η Κερύνεια, η Λάπηθος, ο Καραβάς,

 

το πέντε μίλλι και τα Πάναγρα.

 

Μια νεκρική σιγή μούχλιασε τον αγέρα, 

 

λιώσανε οι καμπάνες

 

οι εικόνες γίνανε χρυσό και ασήμι..."

 

 

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος, Κύπρια Πάθη.

 

 

Θεέ μου, τζιαι ξησκλάβωσε την άχαρην φυλήν μας...

Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

Για να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν

 

(Δημήτρης Λιπέρτης).

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ! ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ!

ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΑΚΑΝΘΟΥΣjpg

ΔΗΜΟΣ ΑΚΑΝΘΟΥΣjpg

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.gif

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.gif

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ.jpg

αδουλωτη Κερύνεια.jpg

αδουλωτη Κερύνεια.jpg

ΔΗΜΟΣ ΛΥΣΗΣ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΛΥΣΗΣ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ.jpg

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ.jpg

Επτακώμη.jpg

Επτακώμη.jpg

ΜΑΡΑΘΒΟΥΝΟΣ.png

ΜΑΡΑΘΒΟΥΝΟΣ.png

ΚΥΠΡΟΣ ΜΡΑΘΟΒΟΥΝΟΣ.jpg

ΚΥΠΡΟΣ ΜΡΑΘΟΒΟΥΝΟΣ.jpg

Karmi.jpg

Karmi.jpg

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Καρακούμι.jpg

Καρακούμι.jpg

Καλογραία.jpg

Καλογραία.jpg

Bellapais2.jpg

Bellapais2.jpg

Αγιος Επίκτητος.jpg

Αγιος Επίκτητος.jpg

Αγιος Επίκτητος.jpg

Αγιος Επίκτητος.jpg

Αγιος Επίκτητος.jpg

Αγιος Επίκτητος.jpg

bottom of page