top of page

ΚΥΠΡΟΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

 

 " Τ' αηδόνια δεν σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες"  (Γ. Σεφέρης).

 

  • Οι Πλάτρες είναι ένα καταπράσινο θέρετρο στους πρόποδες του Τροόδους .

(Πηγή: Η ιστοσελίδα κοινοτικού Συμβουλίου Πλατρών).

 

Στην νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του «μονοπατιού της φύσης», βρίσκεται ο καταρράκτης του Μιλλομέρη,  που πρέπει να πήρε την ονομασία του από τις λέξεις μιλλός, που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος (μιλλός+μέρος=Μιλλομέρης).

 

Ακόμη ένας καταρράκτης είναι ο καταρράκτης της Καληδονίας (ή των Καληδονιών).Το μονοπάτι των Καληδονιών, μήκους δύο χιλιομέτρων, ξεκινά βόρεια του Ψηλοδέντρου και οδηγεί στον ομώνυμο καταρράχτη μέσα από ένα ωραιότατο πυκνό δάσος .

 

Το δάσος της περιοχής Πλατρών αποτελείται από δέντρα τραχείας πεύκης και θάμνους, όπως η λατζιά, η ανδρουκλιά, η ξισταρκά, η σπατζιά. 

 

Στις Πλάτρες, μέσα στο χωριό, υπάρχουν πανύψηλοι παλιοί πλάτανοι και αιωνόβιες βελανιδιές. Έχει μια βελανιδιά που ξεπερνά τα 300 χρόνια ζωή

 

  • Πάφος - Πέτρα του Ρωμιού.

 

Oλόκληρη η πόλη της Πάφου περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο της OYNEΣKO για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

Η Πέτρα του Ρωμιού συνδέεται με τον Διγενή Ακρίτα. Ο μύθος θέλει τον Διγενή να ρίχνει τον τεράστιο αυτό βράχο από τη Μικρά Ασία για να κατατροπώσει τους Σαρακηνούς πειρατές. Ο βράχος έμεινε εκεί για πάντα από τότε και πήρε το όνομά του. Η πανέμορφη παραλία βρίσκεται στην Πάφο της Κύπρου.

 

  • Εθνικό πάρκο Κάβο Γκρέκο.

 

Το Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς.

Το Κάβο Γκρέκο είναι ακρωτήριο αλλά και μικρή χερσόνησος στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην Επαρχία Αμμόχωστου, ανάμεσα στην Αγία Νάπα και το Παραλίμνι. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη εθνικό δασικό πάρκο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Φύση 2000 (Natura 2000), και καλύπτει έκταση 384,9 εκταρίων.

 

  • “Λουτρά της Αφροδίτης” - Aκάμας.

 

H βορειο-δυτική χερσόνησος της Kύπρου, γνωστή με το όνομα Aκάμας, είναι μια άγρια ακατοίκητη περιοχή, με πανέμορφα τοπία και ακρογιαλιές η οποία πρόκειται να γίνει Εθνικό Πάρκο. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Αθηναίο ήρωα Ακάμαντα, γιό του Θησέα, που έφτασε σε αυτή την περιοχή μετά τον Τρωικό πόλεμο. Ο Ακάμας είναι μια μοναδική περιοχή βιοτόπων, φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων. Όλοι σχεδόν οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κύπρου, κοιλάδες, σπηλιές, μονοπάτια και φαράγγια, απαντώνται στον Ακάμα. Στον Ακάμα υπάρχουν πέραν των 500 ειδών φυτών. 

 

  •  Η  «κοιλάδα των μήλων» .

 

Η  «κοιλάδα των μήλων», δηλαδή η όμορφη κοιλάδα της Σολέας,  βρίσκεται κατά μήκος του κυρίου δρόμου Λευκωσίας-Τροόδους.

Η περιοχή της Σολέας είναι πασίγνωστη για τις βυζαντινές της εκκλησίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης, 4 χιλιόμετρα από την Κακοπετριά, η εκκλησία της Παναγίας Ποδίθου στη Γαλάτα και η Παναγία της Ασίνου, έξω από το χωριό Νικητάρι, η οποία περιέχει μερικές από τις σημαντικότερες βυζαντινές τοιχογραφίες στο νησί.

Στο κατώτερο τμήμα της κοιλάδας της Σολέας βρίσκονται μερικά από τα πιο πλούσια μεταλλεία χαλκού. Στο χωριό Κατύδατα, δίπλα από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, του οποίου η εκμετάλλευση άρχισε από τα αρχαία χρόνια, υπάρχει ένα ενδιαφέρον μεταλλευτικό μουσείο.

 

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα http://www.visitcyprus.com/

 

 

 

 

 

Λατζιά (Δρυς η κληθρόφυλλη ):

 Το εθνικό δέντρο της Κύπρου.

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

bottom of page