ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ, ΚΥΠΡΟΣ
Εδώ η ιστοσελίδα της Μονής Κύκκου - μπορείτε να την ανοίξετε !
Το Μοναστήρι του Κύκκου, το πλουσιότερο και πιο γαλαντόμο από τα μοναστήρια της Κύπρου, βρίσκεται στην περιοχή της Μαραθάσας. Είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1.318 μέτρα βορειοδυτικά του Τροόδους. Αφιερωμένο στην Παναγία την Ελεούσα, κατέχει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή. Η εικόνα, σκεπασμένη με ασημένιο κάλυμμα, είναι μέσα σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται μπροστά στο εικονοστάσι.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε μεταξύ του 11ου αιώνα και της αρχής του 12ου, κατά τη διάρκεια της βασιλειας του Αλέξιου Ι του Κομνηνού (1081-1118 μ.Χ). Δυστυχώς το μοναστήρι κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αυθεντικό κτίσμα. Ευλογημένος με τη θεία Χάρη, ο Κύπριος ερημίτης Ησαίας από θαύμα θεράπευσε την κόρη του Αυτοκράτορα από μια ανίατη αρρώστια. Για ανταμοιβή, ζήτησε την εικόνα της Θεοτόκου που φυλαγόταν στον παλάτι του Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Αν και λυπήθηκε στην προοπτική της απώλειας του πολυτίμου θησαυρού του, ο αυτοκράτορας την έστειλε στην Κύπρο με τις ανάλογες τιμές μαζί με τα χρήματα για να πληρώσει την ανέγερση ενός μοναστηριού όπου θα φυλασσόταν το κειμήλιο. Κατόπιν επιθυμίας του ερημίτη, ο εκπρόσωπος του αυτοκράτορα στην Κύπρο δώρισε στο μοναστήρι και τρία χωριά. Λόγω του ότι το δώρο επικυρώθηκε αργότερα με αυτοκρατορικό καταστατικό, το μοναστήρι θεωρείται ότι εδραιώθηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα.
Το μοναστήρι έγινε αληθινό φροντιστήριο Ορθοδοξίας, εθνικής δράσης και παιδείας, ιδιαίτερα στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Το 1821 η μονή Κύκκου μαζί με την υπόλοιπη Εκκλησία και το λαό της Κύπρου θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ τίμημα του ξεσηκωμού του ελληνικού έθνους. Τον Ιούλιο του 1821 ο ηγούμενος Κύκκου Ιωσήφ, επειδή ήταν αναμεμειγμένος στην ελληνική επανάσταση, υπέστη το μαρτυρικό θάνατο του αποκεφαλισμού μαζί με άλλους επισκόπους και προκρίτους της νήσου. Αυτή την περίοδο αρχίζει και μια σειρά από καταστροφές και λεηλασίες της μονής από μέρους των βαρβάρων Τούρκων.
Εννιά αιώνες ζωής και έντονης κοινωνικής, πνευματικής και εθνικής δράσης δεν είναι λίγοι. Σε αυτούς τους εννιά αιώνες η μονή Κύκκου στάθηκε θησαυρός ακένωτος παρηγοριάς, ενίσχυσης και καθοδήγησης της συνείδησης των πιστών. Εδώ ερχόταν ο βασανισμένος λαός, για να προσπέσει μπροστά στο υποβλητικά σκεπασμένο και αθέατο θείο εικόνισμα της Παναγίας, ζητώντας έλεος και βοήθεια. Και όταν οι ανάγκες το επέβαλλαν «να ταράξει η εικόνα από τη θέση της», για να φύγουν οι ακρίδες ή για να ανοίξουν οι ουρανοί σε περιόδους ανομβρίας, η Μεγάλη Μητέρα των πιστών άπλωνε το μαφόρι της απ’ άκρη σ’ άκρη του ορίζοντα αυτής της ελληνικής γωνιάς και περιόδευε σε πολιτείες και χωριά, σκορπίζοντας βάλσαμο.
Η φήμη της μονής της Κύκκου ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Κύπρου και έγινε πανορθόδοξο προσκύνημα. Δικά της μετόχια ιδρύθηκαν όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό: στην Αττάλεια, Σμύρνη, Προύσα, Κωνσταντινούπολη, Γεωργία. Πολύ συχνά ορθόδοξοι, που συνέρρεαν κάθε χρόνο στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσουν τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου, έκαναν τάμα να περάσουν από την Κύπρο, για να προσκυνήσουν την Παναγία του Κύκκου, όσες ταλαιπωρίες κι αν σήμαινε τούτο…
Η ιερά μονή Κύκκου στάθηκε αληθινό φυτώριο Ορθοδοξίας και κιβωτός του έθνους. Καλλιέργησε τα γράμματα και βοήθησε στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του αλύτρωτου Ελληνισμού της Κύπρου. Στη βιβλιοθήκη της μονής 12.000 τόμοι καλύπτουν πλείστους όσους τομείς της ανθρώπινης γνώσης, με επίκεντρο την Πατερική γραμματεία και την Ιστορία της Κύπρου. Παλαιά και σπάνια χειρόγραφα, εικονογραφημένα ευαγγέλια, μουσικά βιβλία, Καραμανλίδικα, βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της μονής, πολύτιμη βοήθεια στο μελετητή και ερευνητή.
Η προσφορά της μονής Κύκκου προς τον τόπο υπήρξε τεράστια. Προσφορά εθνική στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, προσφορά θρησκευτική, με την ίδρυση και λειτουργία της Ιερατικής Σχολής, της μονής στην Κύπρο, απόφοιτοι της οποίας στελεχώνουν τις τάξεις του ιερού κλήρου της νήσου. Προσφορά στην παιδεία, με την ίδρυση εκπαιδευτηρίων, κέντρων νεότητος και άλλων δωρεών σε βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γυμναστήρια, αίθουσες τελετών σε γυμνάσια. Προσφορά φιλανθρωπική σε εκατοντάδες δυσπραγούντες αδελφούς και μέσω σωματείων και οργανώσεων. Προσφορά στην επιστημονική έρευνα, στην Κυπριολογία και στη μοναστηρολογία, με την ίδρυση του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Ακόμη το μουσείο της ιεράς μονής Κύκκου είναι από τα πιο πλούσια εκκλησιαστικά μουσεία της νήσου. Πολύτιμοι εκκλησιαστικοί θησαυροί (αποκτήματα αιώνων, από δωρεές και αγορές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα), σπάνιοι σταυροί, εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλαιά ευαγγέλια, ιερά άμφια και άλλα ιερά σκεύη, καθώς και άλλοι μοναδικοί θησαυροί, προσθέτουν στην αίγλη και τη μεγάλη ακτινοβολία της ιεράς βασιλικής και σταυροπηγιακής μονής Κύκκου.
Χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα μέρη της Κύπρου έρχονται κάθε χρόνο να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη και την ευλάβειά τους προς την Κυκκώτισσα μητέρα Θεού. Χιλιάδες είναι και οι ξένοι επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, που έρχονται ετησίως για να ξεναγηθούν στη μεγάλη μονή της Κύπρου, στο μοναστήρι της Κύκκου. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της κοιμήσεως της Θεοτόκου, ή στις 8 Σεπτεμβρίου.


Κύκκου, Κύκκου το βουνί,
Μοναστήρι θα γενεί,
χρυσή κόρη εν να μπει
τζιαί ποττέ της εν θα βκει

