ΚΥΠΡΟΣ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΡΣΙΝΟΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ.
Η Αμμόχωστος ξακουστή ως Βαρώσι ή "πόλη του Ευαγόρα", σημαίνει "πόλη κρυμμένη στην άμμο". Πράγματι οι αμμουδιές της θεωρούνται απ' της καλύτερες της Μεσογείου. Μπορεί και να μην το ξανά ακούσατε αλλά η γνωστή σε όλους μας Αμμόχωστος έχει ονομαστεί με πολλά ονόματα που την χαρακτηρίζουν όπως Αλάσια,Σαλαμίνα, Κωστάντια, Φαμαγκούστα μέχρι ως"πόλη του πορτοκαλιού" και "πόλη των ανεμόμυλων".
Σύμφωνα με την παράδοση ο ιδρυτής της πόλης Τεύκρος, γιός του βασιλιά της Ελλαδικής Σαλαμίνας Τελαμώνα, έφθασε στην Κύπρο ύστερα από το τέλος του τρωικού πολέμου και εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, γιατί ο πατέρας του δεν του επέτρεψε να επιστρέψει στην πατρίδα του, επειδή δεν προφύλαξε τον αδελφό του Αίαντα από την αυτοκτονία. Ο Ευαγόρας ο Α΄ ήταν ο άνθρωπος που εκρίζωσε τα φιλοπερσικά αισθήματα και εδραίωσε το φιλελληνικό πνεύμα στην αρχαία Σαλαμίνα και ολόκληρο το νησί. Ωστόσο αυτός που ελευθέρωσε το νησί μια για πάντα από τους Πέρσες, ήταν ο μεγάλος του ελληνισμού στρατηλάτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο υιός του Φίλιππου βασιλιά της Μακεδονίας. Μετά τον Μ. Αλέξανδρο, στη Σαλαμίνα και σε ολόκληρη την Κύπρο έρχονται οι διάδοχοί του οι Πτολεμαίοι.
Ακολουθεί η ρωμαϊκή κυριαρχία, με κύριο χαρακτηριστικό της την υπεροχή του ελληνικού πνεύματος πάνω στο ρωμαϊκό, ακριβώς όπως συνέβηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τη Σαλαμίνα διαδέχεται η Κωνστάντια που ονομάστηκε έτσι από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνστάντιο τον Β’. Οι αραβικές επιδρομές πολλές και συνεχείς κατέστρεψαν και την Κωνσταντία και οι κάτοικοί της, όσοι διασώθηκαν, μετακινήθηκαν νοτιότερα και εγκαταστάθηκαν στην Αρσινόη την οποία είχε κτίσει ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος ο Β’ προς τιμή της συζύγου και αδελφής του Αρσινόης. Η Αρσινόη παραμελήθηκε και χώθηκε στην άμμο και είναι αυτή που μετονομάστηκε ύστερα Αμμόχωστος, δηλαδή η πόλη που είναι χωμένη στην άμμο. Ακολουθούν οι Λουζινιανοί, οι Ενετοί, οι Τούρκοι, οι Άγγλοι και επανέρχονται σκληρότεροι οι Τούρκοι.
Τον Χριστιανισμό στην Κύπρο διέδωσαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Ο Βαρνάβας ήταν Σαλαμίνιος και κοντά στη Σαλαμίνα βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα και το ομώνυμο μοναστήρι του. Θεωρείται ο ιδρυτής της Κυπριακής εκκλησίας, όπου κατά την παράδοση ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος το 488 μ.Χ. οραματίστηκε τον Απόστολο Βαρνάβα που του υπέδειξε το μέρος που ήταν θαμμένος. Τον βρήκε κάτω από μια χαρουπιά με το κατά Μάρκο Ευαγγέλιο στο στήθος του. Το Ευαγγέλιο το πρόσφερε σαν δώρο στον αυτοκράτορα του βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος παρεχώρησε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου αυτοκρατορικά προνόμια και στην Εκκλησία της Κύπρου το Αυτοκέφαλο. Από τότε η Εκκλησία της Κύπρου είναι Αποστολική και Αυτοκέφαλη και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κρατά αυτοκρατορικό σκήπτρο, φορεί κόκκινο μανδύα στις επίσημες τελετές και υπογράφει με κόκκινο μελάνι.
Ανοικοδόμηση της Σαλαμίνας από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β΄ (337-361 και μετονομασία της σε Κωνσταντία (342):
Κατά τη βασιλεία [του Κωνσταντίου] καταστράφηκε από θεομηνία η πόλη της Σαλαμίνας της Κύπρου και καταποντίστηκε το μεγαλύτερό της μέρος στη θάλασσα από το σεισμό, ενώ το υπόλοιπο κατέπεσε στο έδαφος. Ο Κωνστάντιος ο ίδιος την ανοικοδόμησε, απάλλαξε τους κατοίκους της πόλης, που επέζησαν του σεισμού, από τους φόρους για τέσσερα χρόνια και έκτισε διάφορα κτίσματα στην πόλη που ονομαζόταν προηγουμένως Σαλαμίνα και μετονομάστηκε σε Κωνσταντία εξαιτίας εκείνου, και η οποία είναι τώρα πρωτεύουσα της Κύπρου. (Ιωάννης Μαλάλας, Χρονογραφία, 313.8-15).
Εδώ και τόσα χρόνια η Αμμόχωστος περιμένει την ώρα που οι πρόσφυγες θα γυρίσουν στα σπίτια τους.
Περιμένει την ΑΓΊΑ 'κείνη μέρα της επιστροφής..
Θεέ μου, τζιαι ξησκλάβωσε την άχαρην φυλήν μας...







