top of page

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Περιμένοντας την αγία 'κεινη μέρα της επιστροφής...

 

 

Η επαρχία της Κερύνειας

 

Είναι δύσκολο να πιστέψω                                                               Σκέψου να μας γίνει βραχνάς η οροσειρά της Κερύνειας

πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας,                                  σκέψου να την κοιτάμε με τρόμο,

είναι δύσκολο να πιστέψω                                                               σκέψου να την υποψιαζόμαστε,

πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.                 σκέψου να τη μισάμε!

......                                                                                             ..........

Πικρή θάλασσα της Κερύνειας                                                          Ανασήκωσε την πλάτη

που πρέπει ν' αποσύρουμε πια                                                         κι απόσεισέ τους Πενταδάχτυλέ μου,

τους στίχους που σου γράψαμε!                                                      ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους.

.......                                                                                            ...........

Κώστας Μόντης, "Πικραινόμενος εν εαυτώ" 1975

 

(Οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα κλικάροντας εδώ!)

 

Κερύνεια: 

Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Επαρχίας.

Το 1979 εξακολουθούσαν να κατοικούν στην πόλη αυτή 11 Έλληνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το 1994, παρέμεναν στην πόλη 4 εγκλωβισμένοι. Οι κατοχικές δυνάμεις και η παράνομη κατοχική διοίκηση απαγορεύουν την επιστροφή των υπολοίπων Ελλήνων κατοίκων της πόλης.

Καρακούμι:

Πολύ κοντά στην Κερύνεια το γραφικό προάστιο το οποίο είναι αμιγώς ελληνική κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας. Εδώ υπήρχε το Αναρρωτήριο του Ερυθρού Σταυρού για άρρωστα παιδιά.

Άγιος Γεώργιος:

Ο Άγιος Γεώργιος είναι κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού κατέβηκαν από το Κάρμι και το Τριμίθι στην πεδιάδα, «στον Κάμπο», όπου είχαν τα περιβόλια τους με τα πηγάδια και τα «αλακάτια». 

Άγιος Επίκτητος:

Ο  Άγιος Επίκτητος, κτισμένος σε μια επίπεδη αναβαθμίδα του Πενταδάκτυλου, έχει ωραιότατη θέα προς τη θάλασσα. Το χωριό πήρε τ' όνομα του από τον Άγιο Επίκτητο, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η εκκλησία του χωριού. Ο Άγιος έζησε ως ασκητής σε σπήλαιο. Κάτω από την εκκλησία, στην υπόγεια σπηλιά, ήταν το άγιασμα και το «προσκέφαλο» του Αγίου, μια πέτρα που θεωρείτο θαυματουργός. Οι κάτοικοι καλλιεργούσαν ελιές, χαρουπιές, σιτηρά και λαχανικά (στα νεότερα χρόνια οι λεμονιές αντικατέστησαν τις παλιές φυτείες).

Θέρμια:

Πολύ κοντά στην Κερύνεια το γραφικό προάστιο Θέρμια εκεί όπου βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του διαλεκτικού μας ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη. Η Θέρμια είναι μικρή αμιγώς ελληνική κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας.

Καζαφάνι:

Το Καζάφανι είναι κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας, πιο πάνω από τη Θέρμια και αμφιθεατρικά κτισμένο στην πλαγιά του βουνού το  Πέλλαπαϊς με το Αββαείο του.

Κλεπίνη: 

Βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της πόλης της Κερύνειας, στις βόρειες πλαγιές του Πενταδακτύλου, σε υψόμετρο 220M, πιο ψηλά από τον Αγ. Επίκτητο με το ένα της άκρο μέσα στο δάσος. Μαζί με την καλογραία, Χάρτζια και Αγ. Αμβρόσιο θεωρούνται απόγονοι της αρχαίας παραθαλάσσιας πόλης Μακαρίας. 

Καλογραία:

Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκεται η εκκλησία Αγίου Μάμα καθώς και τα εξωκλήσια Αρχαγγέλου Αντιφωνητή (Ιερά Μονή) (Βυζαντινής Περιόδου) και Μελαντρίνας (Ιερά Μονή).

Πελλαπαϊς:

Το Πέλλαπαϊς είναι αμιγώς ελληνική κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας. Βρίσκεται 4 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Κερύνειας.

Κάρμι - Τριμίθι:

Το Κάρμι βρίσκεται 8 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας, και είναι κτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του Πενταδάκτυλου σε υψόμετρο 320 μ. Οι κλίσεις γίνονται πολύ απότομες με τις κορυφές 1) Αγ. Ιλαρίων (725 μ.) Ν.Α., 2) Κουρδέλλα (856 μ.) Ν.Δ. και Προφήτης Ηλίας (888 μ.) Ν.Δ. Στα διοικητικά του όρια εντάσσεται το φρούριο του Αγ. Ιλαρίωνα. 

Πιο χαμηλά το μικρό χωριό Τριμίθι με την εκκλησία της παναγίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας. Εδώ μαζεύονταν τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι από τα χωριά της περιοχής και την Κερύνεια για να προσκυνήσουν. Ακολουθούσε ολοήμερο γλέντι στα γύρω χωράφια.

 

 

 

 

bottom of page