top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...Στην κατεχόμενη Ακανθού… καμπάνες πια δεν αντηχούν

τα δέντρα δεν ανθίζουν. Μπουρλότο παίρνει η προσφυγιά

Γιατί ανήμερα θεριά στη γη μας αλωνίζουν..."  

(Από την εφημερίδα ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008).

 

Πάνω από τη Μάνα στη περιοχή γνωστή με το όνομα Πλάκες  καλλιεργούνται μηλιές, αχλαδιές, συκιές, καρυδιές και κυρίως το αμπέλι. 

Την εικόνα του πανέμορφου τοπίου συμπληρώνει η ύπαρξη ενός καταρράκτη.  Ο καταρράκτης της Μάνας κυλούσε από ύψος 200m προσφέροντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του χωριού.

 

   Κύπρος  - Υπό τουρκική κατοχή από το 1974

ΚΥΠΡΟΣ -  ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΝΘΟΥΣ

 

Η Ακανθού βρίσκεται σε απόσταση 34 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αμμοχώστου, στη βόρεια πλαγιά του Πενταδακτύλου και σε υψόμετρο 200 μέτρων.  Ένας μικρός σε πληθυσμό Δήμος, με ξεχωριστή ωστόσο ομορφιά.

Θάλασσα, βουνό και κάμπος συνθέτουν την πανέμορφη τοπογραφία των περιοχών. Ανάμεσα στους λόφους και τις κοιλάδες, τα Στυλλάρκα και το Θκιατρυπητό (θεόρατοι βράχοι), ελαιώνες, χαρουπιές, χαμηλά σπίτια, η επιβλητική εκκλησία του Χρυσοσώτηρου και 22 εξωκλήσια χαρακτηρίζουν το μαγευτικό της τοπίο. 

Τα «ΣΤΥΛΛΑΡΚΑ» είναι θεόρατοι βράχοι από ασβεστόλιθο μέχρι και 30 μέτρων που τρυπούν σαν τεράστιες λαμπάδες τον Ακανθιώτικο ουρανό και που τον Μάρτιο έχουν ένα μοναδικό χρώμα και πάνω στους οποίους έκτιζαν τις σπηλιές τους τα γεράκια. Είναι ένα θαύμα της φύσης, ανάμεσα στις τόσες χαρές και χάρες που αφειδώλευτα χάρισε στην κωμόπολή μας ο πλάστης.

(Από την εφημερίδα Η Ακαθκιώτισσα, του Δήμου Ακανθούς, έκτακτη έκδοση, Οκτώβριος 2010).

bottom of page