top of page

Γη της πικραμένης Παναγιάς:

 

Οι στίχοι του ποιητή Μαλένη Λεωνίδα:

 

" Γη της λεμονιάς, της ελιάς

γη της αγκαλιάς, της χαράς

γη του πεύκου, του κυπαρισσιού

των παλικαριών και της αγάπης

Χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο

Γη του ξεραμένου λιβαδιού

γη της πικραμένης Παναγιάς

γη του λίβα, τ' άδικου χαμού

τ' άγριου καιρού, των ηφαιστείων

Χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο

Γη των κοριτσιών που γελούν

γη των αγοριών που μεθούν

γη του μύρου, του χαιρετισμού

Κύπρος της αγάπης και του ονείρου

Χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο".

 

Στίχοι: Λεωνίδας Μαλένης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Ο Λεωνίδας Μαλένης είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο στιχουργός του τραγουδιού "Χρυσοπράσινο Φύλλο" (αφιερωμένο στην ιδιαίτερη του πατρίδα Κύπρο και μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνευμένο από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση). Τα ποιήματά του Μαλένη και ειδικά οι στίχοι του μιλούν για την Κύπρο, τον έρωτα αλλά και την κοινωνική αδικία. Υπήρξε ακόμη αρθρογράφος, δημοσιογράφος και καναλάρχης. 

Η παράδοση αναφέρει ότι η Παναγία πηγαίνοντας προς το Άγιο Όρος πέρασε από την Κύπρο για να επισκεφθεί τον φίλο του Υιού της τον Λάζαρο, τον οποίον ο Χριστός ανάστησε εκ των νεκρών και ήταν τότε ο πρώτος επίσκοπος Κιτίου, της σημερινής Λάρνακας. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι όταν η Παναγία βρισκόταν στην Κύπρο και επισκεπτόταν τα βουνά στα οποία είναι κτισμένη η Μονή Κύκκου, τα πεύκα γονάτιζαν και την προσκυνούσαν, γι’ αυτό τα δέντρα της περιοχής έχουν αυτό το παράξενο σχήμα. Αυτά αναφέρονται ως παράδο­ση για την έλευση της ίδιας της Παναγίας στην Κύπρο, δείχνουν όμως τη δέσμευση που είχε η Κύπρος με την Παλαιστίνη, αφού πολύ γρήγορα ήδη από το 45 μ.Χ. ήρθαν στο νησί και κήρυξαν τον χριστιανισμό οι Απόστολος Παύλος και Βαρνάβας.

Η σεπτή  μορφή της Παναγίας τιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο, και ιδίως στο μοναστήρι του Κύκκου στα βουνά του Τροόδους, όπου φυλάσσε­ται η ιερή εικόνα της, η οποία θεωρείται ότι είναι μια από τις τρεις εικόνες που ζωγράφισε ο Απόστολος Λουκάς όταν ακόμα ζούσε η Παναγία. Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη και ήταν δώρο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ισαάκιου Κομνη­νού , όταν κτιζόταν το μοναστήρι τον 11ο αιώνα. Στην Κύπρο όμως έχουν διασωθεί και άλλες εικόνες της Παναγίας, κυρίως κατά την περίοδο της εικονομαχίας, αφού στο νησί κατέφευγαν για να γλιτώσουν τις εικόνες των Μονών τους, πολλοί μοναχοί από τη Μ.Ασία, ενώ έντονη είναι η παράδοση για εικόνες της Παναγίας που ήρθαν στο νησί θαυματουργικά μέσω της θάλασσας και ανεβρέθηκαν επίσης θαυματουργικά στα βου­νά και στις παραλίες της Κύπρου.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΥΡΤΟΥ

ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΥΡΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΥΚΚΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΥΚΚΟΥ

Μονή Κύκκου

Μονή Κύκκου

Παναγία Κανακαριά κατεχόμενα

Παναγία Κανακαριά κατεχόμενα

bottom of page