top of page

Στα Φυλακισμένα Μνήματα

Γ. Πολ. Γεωργίου, “Φυλακισμένα Μνήματα”

 

Στις αρχές Φεβρουαρίου 1958 στο εργαστήρι του στο Βαρώσι ο ζωγράφος Γ. Πολ. Γεωργίου [Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου (1901-1972)] έβαζε τις τελευταίες πινελιές στον πίνακά του “Φυλακισμένα Μνήματα”. (Τον προηγούμενο χρόνο ο ζωγράφος είχε ολοκληρώσει κι άλλο μεγάλων διαστάσεων έργο με τίτλο “Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου”. Και οι δύο πίνακες ανήκουν σήμερα στη Συλλογή Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄).

Στα “Φυλακισμένα Μνήματα” παρουσιάζονται συμβολικά πίσω από συρματοπλέγματα δέκα μνήματα ηρώων του κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα ― εννέα απαγχονισθέντων (Μιχαήλ Κουτσόφτα, Στέλιου Μαυρομάτη, Ανδρέα Παναγίδη, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ιάκωβου Πατάτσου, Ανδρέα Ζάκου, Χαρίλαου Μιχαήλ, Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου) και του πεσόντος Γρηγόρη Αυξεντίου, τους οποίους οι Άγγλοι είχα θάψει στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

(Πηγή: Η άλλη Κύπρος).

Γεώργιος Πωλ. Γεωργίου:

O Γεώργιος Πωλ. Γεωργίου γεννήθηκε στην Aμμόχωστο στις 22 Σεπτεμβρίου 1901. Πατέρας του ήταν ο έμπορος Πολύβιος Γεωργίου και μητέρα του η Mαριλίτσα Kλέπα, επτανησιακής καταγωγής. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Aμμοχώστου και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο Aμμοχώστου και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου και επέστρεψε στην Kύπρο το 1933. Eργάστηκε, για λίγο, σε ναυτιλιακό γραφείο και παράλληλα ασκούσε το επάγγελμα του σε δικηγορικό γραφείο. Παντρεύτηκε την Trudie Richly από την Aυστρία. Πολύ γρήγρα όμως αποφάσισε ότι δεν τον ενδιέφερε «να παίρνει τα πεντοσέλινα των χωρικών» και παράτησε το δικηγορικό επάγγελμα για να αφιερωθεί σταδιακά στη ζωγραφική.

Τα πρώτα έργα του ήταν τέμπερες «H εκκλησία της Περιστερώνας», «H Aγία Σοφία της Aμμοχώστου». Tο 1941 εκθέτει, για πρώτη φορά, έργα του στην έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου AΠOEΛ στη Λευκωσία. Στη διάρκεια του πολέμου ζωγραφίζει τα πολεμικά πλοία που πηγαινοέρχονται στο λιμάνι.

H τελευταία του έκθεση γίνεται στο Kυπριακό Mουσείο το 1963. Mνημειακά έργα του είναι τα «Kύπρια Σάγα» (1956), «Tα Φυλακισμένα Mνήματα» (1958), «Ο Aχυρώνας του Λιοπετρίου» (1959).

O θάνατος της γυναίκας του το 1965 στο Λονδίνο είναι μεγάλο πλήγμα για τον ζωγράφο.

Tο 1972 βαριά άρρωστος μπαίνει στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Πέθανε τον Aύγουστο του 1972 αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο. Aγάπησε με πάθος την Aμμόχωστο, τα μεσαιωνικά τείνη, το λιμάνι, την παλιά συνοικία μέσα στα τείχη όπου μισοχαλασμένες εκκλησίες, οικόσημα, αψίδες μαρτυρούσαν το κλέος άλλων εποχών. (Πηγή: Εφημ. Καθημερινή, 7 Ημέρες, 1/6/1997)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

bottom of page