top of page

Αρθούρος Ρεμπώ, ο Γάλλος ποιητής στην Κύπρο. 

(Πηγή: Εδώ!)

 

Το πρώτο μέλημα των Άγγλων όταν κατέλαβαν την Κύπρο, ήταν το κτίσιμο κυβερνητικών κτηρίων και υποδομών σε όλες τις πόλεις. Ήταν λόγω αυτής της συγκυρίας, που στις 18 Δεκεμβρίου 1878 έφτασε στη Λάρνακα ο Αρθούρος Ρεμπώ, ο οποίος διορίστηκε επιστάτης γαλλικής εταιρείας στα λατομεία της Ορόκλινης και της Ξυλοφάγου στην περιοχή του Ποταμού Λιοπετρίου. Έμεινε μέχρι το τέλος του Μάη του 1879. Στο διάστημα αυτό έγραψε τρεις επιστολές στους δικούς του στη Γαλλία, μέσα από τις οποίες δίνονται πολλές πληροφορίες για την Κύπρο του τότε και για τις συνθήκες εργασίας μέσα στις οποίες βρέθηκε ο μεγάλος Γάλλος ποιητής.

 

Γράφει ανάμεσα σ’ άλλα ο Ρεμπώ: Λάρνακα-Κύπρος, 15 Φεβρουαρίου 1879. …

 

Αύριο, 16 Φεβρουαρίου κλείνουν ακριβώς δύο μήνες που εργάζομαι εδώ. Οι εργοδότες μου είναι στη Λάρνακα, το κύριο λιμάνι της Κύπρου. Είμαι επιστάτης σ’ ένα λατομείο στην έρημο, κοντά στη θάλασσα. Ανοίγουμε διώρυγα και φορτώνουμε πέτρες στα πέντε πλοία και στο ατμόπλοιο της Εταιρείας… Το μόνο που υπάρχει εδώ είναι ένα χάος από βράχους, ο ποταμός, η θάλασσα και ένα σπίτι. Ούτε γη, ούτε περβόλια, ούτε ένα δένδρο…Τρώμε κυνήγι και κότες κλπ… Όλοι οι Ευρωπαίοι γύρω στους 20 αρρώστησαν εκτός από μένα. Τρεις ή τέσσερις πέθαναν. Εργοδοτούμε από τα γύρω χωριά μέχρι 60 Κύπριους εργάτες την ημέρα. Εγώ τους διευθύνω: Καταγράφω τα ημερομίσθια, διαθέτω το υλικό, κάνω αναφορές στην Εταιρεία, κρατώ λογαρισμό για την τροφή και για όλα τα έξοδα και κάνω τις πληρωμές… Θα κάνουμε σιδηροδρόμους, οχυρά, στρατώνες, νοσοκομεία κλπ. Αυτό το γράμμα σας το γράφω στην έρημο και δεν ξέρω πότε θα φύγει. Το ταχυδρομείο παράμενει στη Λάρνακα.

 

Σε ένα άλλο γράμμα, 24 Απριλίου 1879, αναφέρει: 

 

Η ζέστη είναι πολύ μεγάλη. Θερίζουν το σιτάρι. Οι ψύλλοι είναι ένα βάσανο φρικτό νύκτα μέρα κι από πάνω τα κουνούπια. Κοιμόμαστε στην ακρογιαλιά στην έρημο. Είχα καυγάδες με τους εργάτες και αναγκάστηκα να ζητήσω όπλα… Δεν σας δίνω τη διεύθυνσή μου στα λατομεία, γιατί το ταχυδρομείο δεν περνά ποτέ από εκεί, αφού παραμένει στη Λάρνακα που απέχει έξι λεύγες.

 

Τον Μάρτη του 1880 ο Ρεμπώ πήγε στην Αίγυπτο για δουλειά, αλλά επειδή δεν μπόρεσε να εργοδοτηθεί εκεί, ξαναγύρισε στην Κύπρο τον Απρίλη. Αυτή τη φορά δούλεψε στο κτίσιμο της θερινής κατοικίας του κυβερνήτη στο Τροόδος. Μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε εδώ το 1948, θυμίζει το πέρασμα από την Κύπρο του μέγιστου Γάλλου ποιητή όλων των εποχών. Τόσο μέγιστος που ο Βίκτωρ Ουγκώ τον χαρακτήρισε ως ένα έφηβο Σαίξπηρ.

Η εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα γράφει τα εξής:

 

Αρθούρ Ρεμπώ

μια ποιητική ιδιοφυία της Γαλλίας

που παρά τη φήμη του

συνέβαλε με τα ίδιά του τα χέρια

στην οικοδόμηση αυτού του σπιτιού.

Ορόκλινη. Σ΄αυτά τα άγονα μέρη δούλεψε για πέντε μήνες ο Ρεμπώ

bottom of page