ΤΖΙΥΠΡΟΣ ΜΟΥ ΑΝΕΡΑΔΑ ΜΟΥ
Τουλίπες και κυκλάμινα
Η Κυπριακή Παπαρούνα είναι πρόγονος της Ολλανδικής Τουλίπας και μάλιστα φέρει την επιστημονική ονομασία "Toulipa Cypria". Οι πολυταξιδεμένοι Ολλανδοί εξερευνητές και βοτανολόγοι σε ένα πέρασμα τους από την Κύπρο εντυπωσιάστηκαν από την Κυπριακή Παπαρούνα και την πήραν μαζί τους στην χώρα τους. Αποτέλεσμα ….. οι εντυπωσιακές Ολλανδικές τουλίπες που έχουμε σήμερα!
Tulipa Cypria Τουλίπα η Κυπριακή Πολυετής, βολβώδης, όρθια πόα. Έχει μόνο ένα άνθος στην κορυφή του βλαστού που μπορείτε να το απολαύσετε στον Ακάμα και σε μερικές περιοχές του Πενταδακτύλου από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
(Πηγή εδώ!)
Tο φυτό Κυκλάμινο το κυπριακό: Cyclamen cyprium Kotschy, έχει καθοριστεί ως το εθνικό φυτό της Κύπρου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας την 1η Φεβρουαρίου 2006, μετά από πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και εισήγηση του Τμήματος Δασών. (Πηγή εδώ!)
Cyclamen Cyprium Κυκλάμινο το κυπριακό Το λουλούδι αυτό μπορείτε να το συναντήσετε σε ένα φθινοπωρινό ή και χειμερινό περίπατο (ανθίζει από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο) σε υγρές σκιερές θέσεις κάτω από δέντρα, θάμνους ή και σε σχισμές βράχων σε διάφορα υψόμετρα (από 50 μέχρι 1100μ).Είναι φυτό που μπορούμε να συναντήσουμε σε πολλά μέρη της Κύπρου , στο Τρόοδος , στον Πενταδάκτυλο, στον Ακάμα, στο δάσος Πάφου καθώς και σε άλλες περιοχές.
Τα κυκλάμινα.
Ποίημα της Χρυσάνθης Ζιτσαία. Λευκωσία, 7-3-1976.
Κυκλάμινα του Μπέλλα - Παΐς
εγκλωβισμένα αστέρια.
Άνθισαν πάλι ανύποπτα
στη σκλαβωμενη γης.
Κι ήρθαν γλυκα μηνύματα
από παιδιώνε χέρια.
Αγάπης χαιρετίσματα
της πικραπαντοχής.
Ευωδιασμάνα αντίδωρα
και δίκοα μαχαίρια.
Και σμ'ιγει η δροσος της αυγής
με των ματιών το δάκρυ
στα τρυφερά του πέταλα
πανάχραντη σπονδή.
Κι από του πόνου τα βαθειά
της προσμονής τα μάκρη
λπ΄δα κρυφοφτέρουγη
της άνοιξης ανθεί
μικρό κυκλάμινο ιερό
και στης καρδιάς μιαν άκρη.
Χρυσάνθης Ζιτσαία, αφιέρωμα στην Κύπρο, σελ 119.